Udkast til forslag om ny belysning

Udskiftning af lyskilder til led, nedtagning af en række lamper, og opsætning af nye.

Da elpriserne er steget meget i 2021 og fortsat kan forventes at stige, fremsættes hermed et revideret forslag til udskiftning af udendørsbelysning.

Forslaget er udarbejdet på baggrund af tidligere forslag, som også havde til formål at spare store summer på vedligehold og strøm. Indvendingerne mod tidligere forslag var:

 • Der skal ikke være master/lygtepæle på 3-3,5m langs stierne, for lyset kan blive genererende i haver og huse.
 • Designet af belysningen med skotlamper på “landingsbanen” bør bevares.
 • Flere – det kom senere frem – syntes ikke om at udskifte hyggelige lamper med lygter, dvs. mere målrettet lys på P-pladser og stier.

Nærværende forslag tager højde for de indvendinger.

Indhold af forslaget

Vi har 40 Park Avenue lamper, som ikke kan udskiftes til led. Andel tager 34 af de lamper ned.

6 Park Avenue lamper – ud for midten af de større p-pladser – får en NYX 330 lygte rettet mod p-pladsen i stedet for det nuværende lampehoved (Som i prøveopstillingen ved Hyldehøj 1).

18 stk. Nye mørkegrå, cylindriske 3,5 meter høje master, sættes op. Der monteres mørkegrå Cirrus armaturer på hver mast.

14 skotlamper, som står ved trapper, bibeholdes og får skiftet indmaden ud til led.

Hver anden skotlampe på stierne får udskiftet indmad til led. Hver anden tages ned.

Cirrus fra Fagerhult. Arkitekttegnet,
men billigere end flere af de danske design
Fordelingen af lyskilder efter udskiftningen.

Fordele ved forslaget

Overblikket fås nemmest på det viste kort, hvor kun de lamper, som findes efter udskiftningen, er vist. Fagerhult har udført lysberegninger, som viste, at lyset fra Cirrus spredes meget. Det kan også ses på lyskeglen fra lampen i prøveopstillingen ved landingsbanen/Hyldehøj. Lyset når næsten vandret ud. Hvis lampehovederne fra Cirrus kom op på de 40 master, vi har mellem stier og p-pladser, ville det betyde for meget lys ind i vores haver og huse.

Når de 18 lamper med Cirrus armatur sættes op på parkeringspladserne spredes lyses jævnt over et vandret areal og hække og skure vil skærme for det meste af lysindfaldet.

Som det er nu med Park Avenue lamperne går meget lys tabt oven i hækkene, som efterhånden er høje mange steder.

Ved overskæringerne mellem landingsbanen og indkørslerne, hvor der i dag er lave skotlamper, som kan blænde bilister /giver lange skygger, vil der efter ændringen være master, som kaster lyset ovenfra og ned på evt. fodgængere på landingsbanen. Det er mere sikkert.

Ulemper ved forslaget

 • Der skal tages master op, hvor vi har hække, og det vil efterlade nogle huller. Disse vil dog vokse til hurtigt, nu hvor hækkene er velvoksne og kraftige.
 • Der kommer til at være lidt langt mellem nogle af skotlamperne, hvilket vil give mørke områder på stierne. Idealet måske ville være at have større afstand mellem skotlamperne end i dag, men ikke så stor, som hvis vi fjerner hver anden. Det ville så kræve nye tilslutninger på 2/3 af lamperne og flytning af lige så mange bøjlestandere, og det vil koste en del mere. Kun at udskifte lyskilderne i skotlamperne til LED vil give for meget lys og være dobbelt så dyrt i vedligehold.
Hver anden bøjlestander er fjernet med fotoredigeringsværktøjer. Hvor stien knækker bibeholdes dog lampen ved hvert knæk. Synsbedraget – af ensartet afstand – giver et harmonisk indtryk.

For at spare el og desuden mindske gener fra kunstigt lys om natten vil lyset fra led-lyskilderne i cirrus-lamperne og NYX-lygterne blive automatisk dæmpet med 50% i timerne 22 – 06. Skotlamperne kan ikke dæmpes.

Desuden: 9 stk Københavner lamper får udskiftet indmaden til LED. Den ved Hyldehøj 1 tages ned.

Andel Lumen udfører projektet for 498.358 kr. ekskl. moms (622.947 kr. inkl. moms). I betragtning af stigende råvarepriser, stigende håndværkerpriser, hvad der er indeholdt i tilbuddet, og at der opsættes nye master i et pænt design, finder forslagsstiller, at det er en god pris.

Vi får lige så godt lys som nu eller bedre, og vi kommer til at spare rundt regnet 70% på både vedligehold og el. Dvs. ca. 150.000 kr mere på budgettet hvert år til andre ting.

Forslaget vendes igen på næste bestyrelsesmøde tirsdag d. 5. april. Kommentarer må meget gerne indsendes inden.

Du er velkommen til at lægge en kommentar i feltet herunder. Den vil kunne læses af alle, når den er godkendt af webredaktøren.

Forslag udarbejdet af Theo.

One Reply to “Udkast til forslag om ny belysning”

 1. Det ser super godt ud, og tak for en rigtig god information i torsdags.
  Med dette forslag får vi et fremtidssikret anlæg, hvor vi også kan spare penge efter tilbagebetaling.
  Jeg er bestemt for, skal dog lige se de samlede omkostninger for foreningen i det kommende år i øvrigt – men jeg er sikker på at vi har råd :-).
  Tak for godt arbejde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.